Ragú z červené čočky se špagetami přesně vystihuje výraz ze staré francouzštiny: nadchnout chuť!
Pokrm z nadrobno nakrájeného dušeného masa, vnitřností nebo výjimečně i zeleniny, to je ragú. Podává se s hustou pikantní omáčkou, která je výsledkem pomalého dušení. Název ragú pochází ze staré francouzštiny, sloveso „ragoûter“ lze přeložit jako povzbudit či nadchnout chuť.
Ragú se skvěle hodí do těstovin, ale samozřejmě si ho můžete dát jen tak. Stejně tak se nemusíte soustředit jen na maso, i vegetariánské verze stojí za vyzkoušení. Například houbové ragú je velká lahůdka. Ale ragú můžete připravit například i z lilku nebo z brokolice.
My si dnes uděláme ragú z červené čočky se špagetami.
Suroviny:
500 g červené čočky, 2 cibule, 3 mrkve, 3 řapíky celeru, 3 stroužky česneku, 2 plechovky rajčat, olej olivový, rajčatové pyré, 2 lžíce sušeného oregana a tymiánu, 3 bobkové listy, 1 l zeleninového vývaru, parmezán, sůl, špagety
Postup:
Olej rozpalte ve velké hluboké pánvi, přisypte cibuli, mrkev a celer a opékejte 15-20 minut, aby vše změklo. Na poslední 3 minuty dejte do pánve i česnek. Poté vmíchejte čočku, až se obalí tukem, přidejte i rajčata z plechovky, pyré, oregano, tymián, bobkové listy a vývar. Přiveďte k varu, snižte plamen a nechte 40-50 minut probublávat. Čočka by měla změknout a směs zhoustnout. Podle chuti osolte. Ragú podávejte se špagetami uvařenými podle instrukcí na obale, posypané parmazánem.
Příprava ragú není náročná. Jedná se o skvěle ochucené kousky zeleniny podušené doměkka, které se vám rozpadají pod vidličkou. Milujeme ragú!
Související
-
Kdo by neznal „schody do nebe“ v podobě italských lasagní? Zkuste je s pórkem a červenou čočkou
Lasagne mají pověst jídla náročného na čas i přípravu. Blesková večeře to, pravda, není. Navíc jsou lasagne i docela syté. Jednou za čas se do nich ale určitě pusťte.
-
Eintopf. Jídlo z jednoho hrnce patří k nejstarším tradičním pokrmům v Evropě. Zkuste čočkový!
Eintopf spojujeme hlavně s německou kuchyní, ale najdete ho i v kuchyni francouzské, polské či americké. U nás se tento výraz někdy používal jako trochu hanlivé označení.
-
Guláš s červenou čočkou. To je bezmasá pochoutka pro všechny vegetariány. A nejen pro ně!
Asi každý z vás už někdy vařil guláš a říkal si, jak je možné, že v hospodě je tmavý a silný a doma se to nedaří. O kvalitě a barvě guláše rozhoduje základ - cibule a olej.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.