Špagetový koláč se špenátem a lososem. Barevně i chuťově vyladěný kousek Itálie na vašem talíři

Největší audioportál na českém internetu

Zapečené těstoviny patří k nejmilovanějším a nejrychlejším jídlům | Foto: Fotobanka Pixabay

29.3. Vaříme s Habadějem

Možná i vy si občas dáte těstoviny a volíte je proto, že jsou vždy brzy hotové. Zapomeňte na špagety s kečupem a eidamem a zkuste si je jako koláč se špenátem a lososem. Určitě nebudete litovat.

Těstoviny jsou bezpochyby nejoblíbenějším jídlem, pokud chcete uvařit rychle a tak, aby si všichni pochutnali.

Ingredience
  • 500 g špaget
  • 400 g filé z lososa
  • 200 g špenátu
  • 8 vajec
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 3 stroužky česneku
  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Kromě balíčku těstovin navíc nepotřebujete příliš mnoho dalších surovin. Možná i naopak. A ty netradiční kombinace jsou často nejlepší!

Když se řekne těstoviny, mnoho z vás první napadne červená omáčka. Základ z rajčat je ve spojení s pastou asi nejobvyklejší. Hned poté přijde na řadu omáčka bílá. Krémová konzistence se základem ze smetany, jogurtu nebo čerstvého sýra, doplněná velkou porcí sýra. Zkuste však dnes špagetový koláč se špenátem a lososem.

Těstoviny jsou potravinový produkt, který se vyrábí z nekynutého a chemicky nekypřeného těsta. Pocházejí z Itálie. Připravují se zejména z pšenice, pitné vody a přídavných látek k jejich obarvení nebo ochucení. Těstoviny se doporučují vařit v osolené vodě (zhruba jeden litr vody na 100 g těstovin).

Postup:
Špagety uvaříme v osolené vodě a scedíme.
Lososa nakrájíme na kostičky o rozměrech přibližně 2 x 2 cm.
Špenát opláchneme.
Česnek očistíme a nakrájíme na plátky.
Špenát s česnekem orestujeme na rozpáleném oleji.
Troubu předehřejte na 180°C.
Ve velké míse smícháme špagety, lososa a dušený špenát.
V jiné misce rozšleháme vejce se smetanou, mlékem a pepřem. Polovinu směsi nalijeme na špagety, promícháme a lžící navrstvíme do vymazané dortové nebo koláčové formy.
Koláč pečeme v troubě 15 minut, potom zalijeme směsí vajec a mléka, která nám zbyla a pečeme ještě asi 25 minut do zlatohněda.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.