Treska ve smetanové omáčce se špenátem. Jídlo, které pohladí vaše chuťové pohárky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Chutně připravená treska ve smetanové omáčce se špenátem je recept na hlavní chod, ke kterému se nejlépe hodí bramborová příloha.
Suroviny:
2 filety z tresky, 200 g čerstvého špenátu, 250 ml smetany, 2 stroužky česneku, 1 šalotka, plátek másla, sůl, pepř
Postup:
Na pánvi rozehřejeme plátek másla, tresku osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na pánvi.
Na pánvi osmažíme nadrobno nakrájenou šalotku dozlatova, přidáme špenát, dochutíme utřeným česnekem, dosolíme, opepříme a 3 minuty dusíme. Zalijeme smetanou a vaříme ještě 2 minuty.
Do vymazaného pekáčku nalijeme část vzniklé omáčky se špenátem, na ni dáme filety z tresky a ty přelijeme zbytkem smetanové omáčky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180° 25 minut.
Podáváme s vařenými nebo šťouchanými brambory.
Pět lahodných důvodů pro tresku:
* Treska má delikátní chuť sama o sobě, není nutné ji příliš kořenit. Stačí kvalitní olivový olej, mořská sůl a čerstvé bylinky.
* Dobře přijímá i marinády. Výtečná je pečená v nálevu z olivového oleje, citrónové šťávy, hrubě mleté soli a drceného pepře, v němž se předem nechala 4 hodiny rozležet.
* Její pevné maso se hodí k restování. Delikátní a přitom rychlé je pouhé usmažení tresčích filetů na másle.
* Treska je i velmi lahodná zapečená, ať už jen s bramborami, nebo se zeleninou a smetanou.
* Stranou nezůstávají ani její jikry. Vařené se smaží i grilují, uzené ochutí pikantní přílohové omáčky.
Související
-
Treska po řecku. Zdravé a lehké jídlo, ke kterému stačí trochu zeleniny, rýže nebo pečiva
Pečená treska na řecký způsob, tedy verze v troubě pečené ryby doplněné rajčaty a bylinkami, je nejen velmi chutná a zdravá, ale zároveň jde o bezlepkový recept.
-
Filé z tresky na zelenině - zdravý a lehký hlavní chod
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby ob...
-
Treska s okurkovou omáčkou
Říká se, že v létě bývá okurková sezóna. A to nejen v domácím či zahraničním zpravodajství. Ale také na našich zahrádkách. Tam se urodí okurek, až oči přecházejí. A...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.