Výstava „Z náhrobků dlažbou“. Nový archeologický objev pod Jeruzalémem. Román Mazl tov od Margot Vanderstraeten.

31. květen 2020

Pozvánka na výstavu o náhrobních kamenech, které se staly dlažebními kostkami. Podzemní obydlí u Chrámové hory. Román z prostředí ortodoxních židovských komunit.

V magazínu Šalom alejchem vás pozveme na výstavu, která vede k zamyšlení. Po nucené přestávce se pro veřejnost otevřela Jubilejní synagoga v pražské Jeruzalémské ulici. Návštěvníci v ní najdou několik panelových výstav, ale také si mohou prohlédnout dlažební kostky, které byly v období normalizace vytvořeny z rozřezaných náhrobních kamenů ze židovských hřbitovů. Letos v květnu byly vyzvednuty během rekonstrukce dolní části Václavského náměstí. Do synagogy se s mikrofonem vydala Jana Šustová.

Informujeme také o zajímavém objevu v podzemí Jeruzaléma. Izraelští archeologové objevili dva tisíce let staré podzemní obydlí vytesané ručně ve skalním podloží. Židé v něm žili v době Druhého chrámu před jeho zničením Římany v roce 70 n. l. Jde o vůbec první důkaz, že za římského útlaku bydleli ve svém hlavním městě pod zemí; snad aby nalezli alespoň relativní bezpečí. Podrobnosti má Gita Zbavitelová.

Současné Antverpy ukrývají ve svém středu ostrůvek starých časů, jímž je jedna z největších komunit ortodoxních Židů hned po New Yorku a Jeruzalémě, kde se život řídí 613 přikázáními. A právě do tohoto nepřístupného světa evropských ortodoxních Židů nás zavádí autobiografický román Mazl tov belgické spisovatelky a novinářky Margot Vanderstraeten. Belgická královna označila Mazl tov za jednu z nejdůležitějších knih, které jí otevřely oči, a román v Belgii a Nizozemsku figuroval mezi 10 nejprodávanějšími tituly roku 2017. Deník De Standaard jej dokonce vyhlásil za nejlepší non-fiction knihu roku a už byl přeložen do pěti jazyků. O knize, kterou na náš trh uvádí nakladatelství Garamond, informuje v magazínu Šalom alejchem Daniela Brůhová.

Jako vždy nebudou ani tentokrát chybět zprávy z židovského světa a ukázky židovské hudby v žánru klezmer. Ta má dodnes následovníky a patří k nim i americký skladatel a houslista Yale Strom. V magazínu Šalom alejchem uslyšíte ukázku jeho dvou skladeb. 

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio