Jaroslav Sapík

Je ambasadorem české kuchyně. Narodil se roku 1952 do řeznické rodiny, která spravovala hostinec na Ořešíně u Brna. Patří do sedmé generace hostinských.

Jeho rodina se řemeslu věnuje už od 17. století a působila hlavně na jižní Moravě, v Čechách, Bavorsku, Vídni, Tyrolsku a také u předních šlechtických rodů.

Čtěte také

Vyučil se v hotelu Ambassador, kde se postupně propracoval do pozice šéfkuchaře. V hotelu pracoval od roku 1967 až do roku 1995. V letech 1983-1987 absolvoval hotelovou školu ve Velkém Meziříčí. Zkušenosti sbíral také v zahraničí – v Německu, Rakousku, Anglii, Španělsku, Maďarsku, Indii nebo Singapuru. Řadu let spolupracuje s Pražským Hradem, kde pomáhá zajištovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže.

Čtěte také

V roce 1992 si otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion. Je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné ji vrátit do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží. Žádná kuchyně podle něj není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři.

Související