Pavel Pospíšil

Je naším prvním českým michelinským kuchařem. Žije a vaří převážně v Německu, často ale jezdí také na Slovensko a do České republiky.

Čtěte také

Narodil se v roce 1944 ve Zlíně. Vystudoval hotelovou školu v Piešťanech a v roce 1967 odjel na stáž do východního Berlína. Po srpnu v roce 1968 se nakonec rozhodl zůstat v západním Německu.

V roce 1979 si otevřel svůj vlastní podnik Merkurius. Přihlásil se ke generaci kuchařů, kteří zavedli do praxe tzv. „nouvelle cuisine” podle slavného šéfkuchaře Paula Bocuse – jednalo se o nový trend, který obrátil pozornost v gastronomii k čerstvým surovinám, moderní úpravě a perfektnímu servisu. Za to získal 5. prosince 1981 jako šéfkuchař restaurace Merkurius svou první michelinskou hvězdu.

Čtěte také

Pavel Pospíšil se tehdy profiloval vařením jednoduchých, cenově dostupných, ale zároveň výtečných jídel. Pro západní svět znovu objevil zapomenuté pochoutky z vnitřností, české a moravské recepty a nebál se ani bezmasých pokrmů.

V roce 1996 si otevřel nový podnik s názvem Pospisil's Gasthof Krone v Bühl-Oberbruchu. Od jeho otevření až dodnes se může pyšnit michelinskou známkou Bib Gourmand, což odpovídá „vynikajícímu jídlu za velmi přiměřenou cenu“.

Piškotník s meruňkami

Dokonalí utopenci

Kachní stehno se šouletem

Kuře s nádivkou

Nudlový řízek

Související