Prosím, už neučte děti mlčet u jídla, při stolování se musí mluvit, tvrdí Ladislav Špaček

12. květen 2024

Také vás učili, že u jídla se nemluví? Plútarchos z Chairóneie už před 2500 lety napsal: U jídla se musí mluvit! Sníst pokrm beze slova je vlastní pouze vepřům.

Ještě dnes jsou mateřské školky, kde děti učí říkankám jako „Dobré chutnání bez povídání“ nebo „Při jídle se nemluví“. Ne, naopak. Při jídle musíme hovořit. Jídlo je společenská záležitost, jinak bychom také mohli jíst každý ve svém pokoji. A proč bychom se pak scházeli u společného stolu? Jídlo je svorník našeho setkání. U stolu nesedíme jen proto, abychom se najedli, ale abychom spolu strávili příjemnou chvilku.

Jídlo odjakživa působilo příjemné pocity a příjemné vjemy, proto se konají diplomatické večeře, obchodní obědy, společenská setkání nebo večeře při svíčkách. Jídlo ještě víc umocňuje onen krásný okamžik u stolu. Proto hovoříme. A o čem mluvit?

Nehovoříme o konfliktních tématech. Jestliže stolujeme doma, vynecháme známky ve škole nebo průšvihy a bavíme se o tom, kam pojedeme třeba v zimě na hory, jaký dárek koupíme babičce a dědečkovi k Vánocům, vzpomínáme na nějaké veselé příhody. Stolování by mělo vždycky být tak příjemné, abychom odcházeli od stolu dobře naladěni. Proto u stolu vždycky hovoříme.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio