-
Jídlo
Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 3. 2025
Soutěžní recept: Dýňovo-mrkvové taštičky plněné jablky od Evy Růžičkové. Ladislav Špaček: Jak v restauraci správně servírovat cukr a mléko ke kávě. Historie pivních lahví.
-
Rada z etikety
Úroveň restaurace poznáte podle toho, jak servíruje cukr a mléko ke kávě, říká Ladislav Špaček
Existují pravidla, jak si sladit čaj nebo kávu v restauraci? Máme po obsluze vyžadovat určitý styl servírování cukru, nebo si jen roztrhneme pytlík s cukrem a neřešíme to?
-
Jídlo
Jak převážet pivo v co nejlepší kvalitě aneb Cesta od skla k plastu
Češi se pyšní dlouholetou tradicí ve vaření piva a výrobě skla. Kupodivu se ale tyto činnosti u nás potkaly až poměrně pozdě ve srovnání s jinými evropskými zeměmi.
-
Jídlo
Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 3. 2025
První soutěžní recept: Krémový čokoládový koláč od Zuzany Malé. Rada z etikety: Jíte polévku podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu? Slovácké klobásy.
-
Rada z etikety
Jíst polévku je kumšt. Konzumujete ji podle britského protokolu, nebo francouzského rituálu?
Jak nabírat lžící jednotlivá sousta polévky? Pozor, i v tom je velké umění a jasná společenská pravidla, ale taky se liší region od regionu. Tak si v tom udělejme pořádek.
-
Jídlo
S klobáskami na Slovácku je to jako s koláčky, v každé dědině, v každém domě se dělají jinak
Slovácké klobásky. Udělat si doma s přáteli a rodinou klobásky je na Slovácku stále oblíbenou činností a společenskou událostí. Patří k národním gastronomickým pokladům.
-
Jídlo
Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 3. 2025
Posluchačský recept: Rakvičky od Jany Charvátové. Gastrotrend: Tajemství karlovarského knedlíku. Rada z etikety: Jak přinést jídlo a pití jako dárek. Soutěž o kuchařku.
-
Rada z etikety
Darované víno od návštěvy otevřeme hned, nebo si ho schováme? Radí Ladislav Špaček
Chystáte se na návštěvu a přemýšlíte, jestli se hodí vzít s sebou něco dobrého na zub nebo něco k pití? Radí mistr bontonu, Ladislav Špaček.
-
Jídlo
Karlovarský knedlík vařený v ubrousku je zahalen tajemstvím. Neví se, kde vznikl
Historii karlovarského knedlíku málokdy znají i rodilí Karlovaráci. Protože podrobnosti o tom, kdo přesně ho vymyslel a proslavil, nejsou dodnes jasné ani historikům.
-
Jídlo
Poslechněte si: Pochoutkový rok 23. 2. 2025
Posluchačský recept: Švestkové buďáky od Kateřiny Nováčkové. Rada z etikety: Jak nabírat polévku ze společné mísy. Gastrotrend: Švédský stůl známe už přes 110 let.
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- …
- následující ›
- poslední »